В Исперих проведоха заключителна пресконференция по европроект

Община Исперих отчете резултатите от изпълнението на проект „Разкриване на Център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания в гр. Исперих”. Той е финансиран по процедура „Подкрепа за лицата с увреждания - Компонент 2” от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Събитието се състоя в дневния център. В него участваха обслужващия персонал, и отговарящи за социалните дейности общински служители, потребители на услугата и медии. По покана на бенефициента в пресконференцията участва и управителят на Областен информационен център (ОИЦ) – Разград Юлиян Данаилов.

Срещата откри главният експерт „Европейски проекти” в местната управа Галина Иванова, а заместник-кметът Аксел Кючюк представи подробен отчет за дейността на социалното заведение след разкриването му през ноември 2021 година, досега.

Стана ясно, че бюджетът на проекта е в размер на 999 994.57 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ.

В новосъздадения център 30 потребители получават дневни и почасови услуги, базирани на индивидуалните им потребности. Осигурява им се терапевтична и специализирана помощ, включително рехабилитационни и кинезитерапевтични дейности. Подкрепят се и техните семейства, които се грижат за тях.

Съобщено бе, че досега 35 граждани са ползвали услугата „дневни и почасови грижи”, 69 потребители - „мобилни услуги в домашна среда”, а един - услугата „заместваща грижа”.

В края на събитието Аксел Кючюк съобщи, че след приключване на проекта, на 2 ноември тази година, услугите ще продължат да се предоставят вече като държавно-делегирана дейност.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.