Всички общини от Лудогорието изпълняват проекти за патронажна грижа

Общините Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Завет, Самуил и Цар Калоян осъществяват проекти в рамките на процедура „Патронажна грижа + Компонент 2”, по Приоритетна ос 6 „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19, и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката”, с финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 - 2020 г.

Общата стойност на проектите е 1 140 524.06 лева, които са изцяло безвъзмездни средства. Проектите са с продължителност 6 месеца, с изключение на този в община Разград, където дейностите ще се изпълняват два месеца по-дълго.

Дейностите „Патронажна грижа” включват: предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора, в т.ч. предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране, доставка на храна, хранителни и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги,  транспорт на персонала, предоставящ услугата „патронажна грижа”, от/до домовете на лицата и осигуряване на лични предпазни средства.

Дейностите „Превенция на Covid-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности” представляват въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд на предоставяните социалните услуги, в т.ч. тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги за Covid-19, въвеждане при необходимост на мерки за разделяне/изолиране на потребителите на услугите.

Съобразно датите на сключените договори за изпълнение на проектите, дейностите в Исперих и Лозница ще продължат до ноември - декември 2022 г., в Кубрат и Самуил до  януари 2023 г., в Цар Калоян и Завет до февруари - март 2023 г., а в Разград до май 2023 година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.