Община Разград ще анексира договор с „Фонд ФЛАГ” за финансиране на европроект

Това стана ясно след редовното заседание на Общински съвет - Разград. Едната от докладните записки, които бяха разгледани на него, е свързана с анексиране на договор за кредит с финансовия инструмент „Фонд ФЛАГ” ЕАД за разплащания по европроект на Община Разград.

Поради все още неизвършени в цялост плащания от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014- 2020 г. по проект „Ремонт, обновяване на материално-техническа база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на град Разград” с бенефициент Община Разград, местните парламентаристи ще предложат бенефициентът да подпише анекс към договора за кредит с „Фонд ФЛАГ” ЕАД.

Стойността на непреведените по проекта средства от УО на ОПРР е в размер на 6 904 966,45 лева, а кредитът от финансовия инструмент е 5 739 572 лева. По-голямата част от него е погасен, а анексът ще бъде свързан с удължаване на срока за погасяване с една година – до 25 декември 2023 г.

Проектът „Ремонт, обновяване на материално-техническа база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на град Разград” се реализира в рамките на процедура „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020” по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на ОПРР 2014-2020 г.

Целта на проекта е модернизиране на образователната инфраструктура и подобряване качеството на образованието в община Разград. С него се обновиха общо 11 обекта на образователната инфраструктура в областния град. Реализирани са мерки за подобряване на енергийната ефективност и рехабилитиране на дворните пространства на учебните заведения, като същите са и оборудвани, с което се ще се постигнат необходимите стандарти за осъществяване на модерна учебно-възпитателна дейност в тях.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.