МИГ Исперих започва динамична година

В процес на проверка от страна на Държавен фонд „Земеделие” са общо 15 подадени проектни предложения от територията на МИГ Исперих. Кандидат-бенефициенти са Общинска администрация - Исперих, земеделски стопани, представители на бизнеса, медицинско лице и неправителствена организация.

Договорен е целият бюджет от 1 500 000 лева по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г., в рамките на Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на МИГ-а.

Приключени са успешно и дейностите по мерките, финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

През 2023-та ще бъдат обявени приеми на проектни предложения по подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, 6.4 „Подкрепа на неземеделски дейности” и 7.4 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на основни услуги на местно равнище за населението в селските райони, включително за отдих и културни дейности, както и на съответната инфраструктура”.

В партньорство с читалищата и кметствата на селата Лъвино, Китанчево, Тодорово, Подайва и Конево ще бъде осъществен проект за опазване на културното наследство на територията.

От екипа на МИГ Исперих споделиха още, че 2023-та е изключително важна, защото предстои разработване на новата Стратегия за ВОМР 2023 - 2027 г. Активното включване на жителите на общината в предстоящите срещи и обучения ще допринесе за изготвянето на отговаряща на потребностите на всички заинтересовани страни местна стратегия.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.