Община Завет подготвя нови европроекти

Това стана ясно на първото за годината заседание на Общинския съвет. Съветниците гласуваха единодушно със „за” местната управа да кандидатства с две проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурите „Укрепване на общинския капацитет” и „Бъдеще за децата” по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г.

Съгласно условията за кандидатстване, максималният размер на помощта, определена за Община Завет по първата процедура е в размер до 27 228 лева. По втората, местната власт може да кандидатства за 391 166 лева. И двете процедури не изискват собствено участие от страна на бенефициента.

На заседанието са гласувани без възражения и две докладни записки относно функционирането на СНЦ „МИГ Завет-Кубрат”. Едната е за предоставяне на временен безлихвен общински заем от 15 хил. лева на сдружението за изпълнение на Стратегията за Водено от общностите местно развитие 2014-2020. Сумата е необходима за осигуряване на първоначален финансов ресурс за 2023 г. и ще се ползва за авансово покриване на разходите. След възстановяването ѝ от ДФ „Земеделие”, ще бъде преведена обратно в общинския бюджет.

С втората кметът на общината е упълномощен да подпише запис на заповед в полза на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, обезпечаваща авансово плащане за 2023 г. за сумата от 50 074.80 лв., необходими за дейността на МИГ.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.