Проведоха първото за годината общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците

В ръководеното от кмета на Разград Денчо Бояджиев събитие участваха областният управител Драгомир Златев и кметовете на останалите шест общини в областта.

Заместник-кметът Добрин Добрев и началникът на отдел „Опазване на околната среда” Недим Тахиров в Разградската местна управа представиха информация за напредъка по проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от РСУО Разград”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.

Стана ясно, че към момента относно изграждането на третата клетка на депото, се изпълняват изкопни работи. Клетката е почти оформена, предстои да се извърши профилиране и уплътняване, за която дейност се използва терминът „глинен екран”. По-късно ще се постави геомембрана с геомрежа. Следва доставка на чакъл и дренажна система, ликвидиране на басейн и изграждане на нов, преди да се уловят мръсните води от горните клетки.

В напреднала фаза е изграждането на сепариращата и компостираща инсталации, предстои и доставка на технологичното оборудване за тяхното функциониране.

Членовете на сдружението обсъдиха и подготовката за провеждане на обществена поръчка с предмет „Експлоатация на обект „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил и Цар Калоян”, тъй като през юли тази година изтича договора с настоящия изпълнител.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.