Разградската техническа гимназия става Център за високи постижения с още европари

Националната професионална техническа гимназия (НПТГ) „Шандор Петьофи” в областния град се сдоби със статут на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение.

Досега Гимназията е получавала европейски средства чрез проекти по оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж” и „Региони в растеж” в периода 2014-2020 г., както и по Програма „Еразъм +” на ЕС.

През есента на 2021 г. е ремонтиран целия сграден фонд на образователната институция – учебния корпус, учебно-производствената база и физкултурния салон със средства от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. Скоро тези резултати ще бъдат надградени с финансиране от близо 4 млн. лева от новия програмен период 2021-2027 г. С тях се предвижда училището да бъде оборудвано според най-високите технологични изисквания. В него ще се обучават ученици и ще се предлага и последваща квалификация и преквалификация на кадри от местния бизнес, в съответствие с потребностите му.

Старото оборудване ще се подмени с ново – машини, стругове, нови сървъри и обучителни дисплеи, които осигуряват достъп до електронните уроци.

Дейностите включват още затвърждаване на партньорството между Гимназията с местния бизнес и висшите учебни заведения с техническа насоченост, oбмяна на добри практики с центрове от други държави и обучение на учителският колектив. Гимназията си сътрудничи с над 20 регионални компании.

„Това е огромно признание и то в годината, в която училището чества 60-годишен юбилей! Също така е и сериозно предизвикателство, а отговорността е още по-голяма”, сподели училищният директор инж. Нешка Христова. Сега основна цел е постигане на още по-висока мотивация сред учениците. „Устойчив резултат ще бъде постигнат, когато нашите възпитаници се реализират на пазара на труда. Нашата Гимназия се е доказала като привлекателен център за младежите и оттук нататък ще работим за повишаване качеството на учебния процес”, допълни инж. Христова.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.