Възрастни и хора с увреждания в Исперих получават подкрепа с евросредства

Започнаха дейностите по проект BG05SFPR002-2.001-0096-C01 „Грижа в дома в община Исперих”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Бенефициент е местната управа, а общата стойност на проекта е 679 627.62 лева, изцяло безвъзмездна помощ. Продължителността на дейностите е 13 месеца, и се очаква да завърши през февруари 2024 година.

Чрез проекта ще бъде предоставена грижа в дома на най-малко 126 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания от община Исперих в рамките на 12 месеца.

Проектните дейности включват предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа, доставка на храна и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Периодично ще се предоставя информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации със специалисти при необходимост.

За персонала, предоставящ услугите от и до домовете на потребителите е осигурен транспорт, както и супервизия и обучения на служителите.

Настоящият проект надгражда реализираните дейности и постигнатите резултати по проектите „Патронажна грижа+ в община Исперих” и „Патронажни грижи за независим и достоен живот”, финансирани от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.