Община Завет подписа нов договор за изпълнение на европроект

На 23 януари т.г. местната управа подписа договор за изпълнение на проект BG05SFPR002-2.002-0025 „Укрепване на общинския капацитет в Община Завет”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР) 2021-2027 г.

Бюджетът на проекта е 27 228 лева, а времето за изпълнението му - 14 месеца, считано от 1 февруари 2023 г.

Основната цел е да подкрепи реформиране системата на социалните услуги и улесняване на преходите към новите механизми на местно ниво, чрез развитие и укрепване на общинския капацитет.

Специфичната цел е предоставяне на интегрирана подкрепа на община Завет в изпълнение на правомощията ú по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП). Това ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на хората от най-уязвимите групи на населението.

Проектните дейности ще допринесат за реализиране на Плана за интегрирано развитие на община Завет 2021-2027 г., в част социална политика.

Проектът предвижда в Общината да бъде нает един нов служител на длъжност „Социален сътрудник”, който ще има следните задължения и отговорности:

  • да информира хората за съществуващите социални услуги, които имат право да ползват
  • да идентифицира потребители, отговарящи на условията на целевите групи на услугите

      „Лична помощ” и „Асистентска подкрепа”, да осъществява контрол и мониторинг на тези

      две социални услуги

  • да съдейства и консултира гражданите за избор на подходящи за тях социални услуги
  • да провежда разяснително-информационна дейност по предоставянето на посочените

     услуги.

Очакваните проектни резултати са:

  • нает служител, пряко ангажиран с изпълнението на финансираните дейности по проекта.
  • повишени знания, умения и компетенции на общо 9 служители.
  • консултирани и насочени лица от община Завет за ползване на социални услуги. 

В дейностите по обучения и супервизия ще бъдат включени общо девет служители, които участват в изпълнението на правомощията им по ЗСУ, ЗХУ и ЗЛП.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.