В Кубрат приключиха успешно първия етап от проекта за изграждане на екопътека в града

Местната управа завърши изпълнението на проект BG06RDNP001-19.240-0001-C01/2020 „Реконструкция на Екопътека и прилежаща традиционна зона за отдих с изграждане на туристически атракции в Лесопарк, гр. Кубрат, община Кубрат”.

Той се осъществи с подкрепа от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. чрез  мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” на  MИГ Завет – Кубрат.

Бюджетът на проекта е  86 690,80 лева, без вкл. ДДС. От тях 78 021,72 лева са европейско финансиране, а 8 669,08 лева – национални средства.

Главната цел на проекта е реконструкция на зона за отдих по протежението на традиционно съществуваща екопътека, със създаване на места за отдих с туристически атракции, спортни и образователно-познавателни кътове и осигуряване на достъпна среда за хора със здравословни проблеми.

Основните изпълнени дейности са: положена нова асфалтова настилка, оформен кът за отдих около съществуващата чешма, изграден малък заслон, който е обзаведен с подходяща лесопаркова мебел – беседки, барбекюта, пейки с маси, детски и спортен кът, монтирани са пейки, маси и съдове за смет в подходящо оформени кътове, равномерно разположени от двете страни на екопътеката, оформен е терен в новосъздадените кътове за отдих, спорт и комуникация за осигуряване на безпрепятствен достъп за майки с детски колички и за хора на инвалидни колички, монтирани са съоръжения за спорт (висилка, успоредка, уред за раздвижване на ръце и крака и др.), включително и за хора с двигателни затруднения.

Резултатите от проекта допринасят за поддържане на благоприятна и здравословна жизнена среда за жителите и гостите на града и общината.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.