Завърши вторият етап на проекта за екопътеката в Кубрат

Успешно приключи изпълнението на проект BG06RDNP001-19.240-0002-C01/2021 „Реконструкция на Екопътека и прилежаща традиционна зона за отдих с изграждане на туристически атракции в Лесопарк, гр. Кубрат, община Кубрат – етап 2”. Той се осъществи с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. в рамките мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” на MИГ Завет – Кубрат.

Общата стойност на проекта е 88 223,08 лева без ДДС, от които 79 400,77 лева са европейско финансиране, а 8 822,31 лева – национални средства.

Главната цел на инвестицията е цялостно изграждане, допълване и довършване на втората част от екопътеката в Лесопарка на общинския център, чрез създаване на места за отдих с туристически атракции, спортни и образователно-познавателни кътове и осигуряване на достъпна среда за хора със здравословни проблеми.

Основните изпълнени дейности по проекта са: реконструкция на втората част от пешеходната алея с изпълнение на ремонтни дейности по полагане на нова асфалтова настилка, оформен кът за отдих на голямата площадка, намираща се в непосредствена близост със сградата на „Хижата”, оборудван с беседка, пейки, барбекю и съоръжение за игри и спорт, ремонтни дейности за възстановяване на съществуващата  чешма, монтирани лесопаркови мебели – пейки, маси, съдове за смет, равномерно разположени на места от двете страни на екопътеката, оформяне на терена в новосъздадените кътове за отдих, спорт и комуникации за осигуряване на безпрепятствен достъп за майки с детски колички и за хора на инвалидни колички.

С реализирането на проекта са изпълнени екомерки за установяване на трайно природно равновесие в микросредата на лесопарка. Там ще се осъществява ангажирано, отговорно и природосъобразно възпитание на младите хора с привличането им в дейности за опазване на територията.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.