ВАРНЕНСКО ЧИТАЛИЩЕ ЗАКУПИ НОСИИ ЗА СЪСТАВИТЕ СИ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

Самодейните колективи към Народно читалище „Нива-1901“ във ветринското село Невша вече разполагат с нови носии. Те са закупени по проекта „Невша в миналото и сега“. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез МИГ „Възход-Ветрино, Вълчи дол, Провадия“, Мярка 22 „Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичните местни идентичности и местната култура“. Общият бюджет на проекта е 10 039, 20 лв. 

С помощта на европейските средства са доставени дамски носии и мъжки костюми, включващи ризи, елеци, пояси, ямурлуци, калпаци, навуща, колани и обувки.

Със закупуването на носиите е обезпечено провеждането на различни културни събития. Читалището отделя особено внимание за любителското художествено творчество, за да се развива и пази културното наследство и да се съхранят традициите, местният фолклор, богатството на песенното творчество, красотата на българските носии и автентичните танци.

Изпълнението на проекта спомага и за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който да утвърди Народно читалище „Нива-1901“ като културно - средищен център.

Проектът е стартирал на 5.01.2021 г. и е продължил до 5.01.2023 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна