Дванадесета кампания „Дни на Европа в Разград”

На 9 май Областният информационен център (ОИЦ) и Община Разград проведоха за 12-ти пореден път кампанията „Дни на Европа”, която показва приноса на европейските фондове за развитието на града и Лудогорието.

В програмата на събитието бяха включени Колоездачна обиколка на обновени с евросредства обекти, Конкурс за рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа” и Концерт на местни и популярни български изпълнители.

Променливото метеорологично време наложи изменения в предварителната програма, като Конкурсът за рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа” се отложи за друг празник – 1 юни, Деня на детето.

Районно управление – Разград се включи в събитието с кампанията „Движи се безопасно!”, насочена към младите участници в движението. Целта на инициативата е да се повиши осведомеността на децата за тяхната лична и пътна безопасност, за да се предотвратят предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия. Преди старта на колоездачната обиколка най-малките участници бяха инструктирани от инспектори от Детска педагогическа стая и униформени служители на РУ-Разград за основни правила за движение с велосипеди. Те трябваше да преминат по трасе за велосипедисти, включващо пешеходна пътека, светофар, пътни знаци и „змиорка” между конуси. На финала успешно преминалите трасето, без нарушения и наказателни точки, получиха светлоотразителни раници с лого на кампанията. Новите придобивки ще направят децата по-видими като участници в движението.

Стартът на велообиколката даде заместник-кмета на Община Разград Добрин Добрев, който е и ръководител на проект „Ефективно функциониране на Областен информационен център – Разград през периода 2021-2023 г.”. В традиционната обиколка на обекти в Разград, изградени или обновени с евросредства, се включиха рекордните над 230 деца, младежи, жители и гости на града на възраст от 4 до 78 години.

Тя се осъществи в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка”, Аматьорски отбор „Раздвижи се”, организирани отбори от училищата и Филиал - Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“, ПФК „Лудогорец 1945” и Баскетболен клуб „Вълци Разград”.

Колоната,  водена от балканският и републикански шампион и рекордьор по колоездене на писта Мирослав Минчев стартира от централната пешеходна част на града, обновена с европроект, премина покрай новопостроената с европари спортна зала на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” и ОУ „Никола Вапцаров”, новите корпуси на „Биовет” АД – бенефициент на евросредства до Археологическия резерват „Абритус”, обновен по ОП „Регионално развитие” и се върна обратно до Общинския културен център.

След финала на колоездачната обиколка всички участваха в томбола с над 50 награди, като главните призове бяха 3 маркови велосипеда и тротинетка. Преди тегленето ù подаръци получиха най-малките участници: 6-годишната Симона и 4-годишната Айлин, както и най-опитният - Йордан Тодоров на 78 години.

В томболата бяха включени различни велоаксесоари, а с награди се включиха и партньорите от велоклуб „Пегас” и баскетболният отбор „Вълци-Разград”. Специална награда - топка с автографите на всички футболисти връчи спортният директор на ПФК „Лудогорец 1945” и любимец на местните привърженици Козмин Моци.

Най-чакани бяха четирите големи награди. Тротинетката спечели 14-годишната ученичка от ППМГ „Акад. Н. Обрешков” Александра Петрова, а велосипедите – 38-годишната Магдалена Раданова и третокласниците от ОУ „Васил Левски” Милен Гичев и Калоян Димитров.

Поради ниските температури навън, включеният в програмата концерт се проведе в залата на Общинския културен център, а не на открито. Той започна с изпълнения на талантливите деца от музикалните школи в Разград: Музикалната школа „Илия Бърнев” към НЧ „Развитие 1869”, „Enjoy Music and Art School”, Школата по поп пеене към ЦПЛР – Център за работа с деца. Със свой танц участва и Танцова формация „Феникс” към ЦПЛР - ЦРД.

Освен местните изпълнители, Александър Николов от „България търси талант” пя и свири на китара преди рапърите. Много аплодисменти и чудесно настроение предизвикаха Тото и Лъчо от музикална група „Скандау”. Те изпълниха много от актуалните си хитове, запети и от публиката, в която бяха тийнейджъри, млади семейства с малките си деца, както и възрастни разградчани.  

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.