Фестивал на археологията по европроект се проведе в Сборяново

Фестивал на археологията под надслов „Сборяново – открий, опознай, разкажи” се проведе на територията на Археологическия резерват „Сборяново” край село Свещари, община Исперих.

В културната проява участваха над 350 деца, младежи, ученици, техните семейства и възрастни заедно с археолози и специалисти от Исторически музей – Исперих, Регионален исторически музей – Разград, Националния археологически институт с музей при БАН, аниматори и демонстратори.

Те се включиха в редица занимания – древни строителни практики, реставрация на керамични съдове и фрагменти, изработка на накити, сечене на монети, изпълнение на суха каменна зидария, изработка на сувенири, демонстрация на предмети и техники, свързани с археология и други.

Фестивалът на археологията е кулминацията от дейностите по проект BG06RDNP001-19.415-0004-C01 „Сборяново – открий, опознай, разкажи”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. в рамките на Мярка 21 „Исперих - отворени пространства, привлекателна жизнена среда, съхранено наследство, култура, природа” от Стратегията за ВОМР на МИГ Исперих.

Бенефициент на средствата по проекта е Сдружение с нестопанска цел „Хелис” град Исперих.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.