В Разград проведоха пресконференция по регионален проект

В областния център се състоя информативна пресконференция по проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от РСУО Разград”. Той е с финансиране от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.

Бенефициент на проекта е Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Разград (РСУО - Разград), в което участват и седемте общини в областта.

Участваха кметове и заместник-кметове от 7-те общини, кметове на населени места, експерти от общинските управи, представител на Областния информационен център (ОИЦ) – Разград, граждани и медии.

Напредъка по изпълнение на проекта представи неговият ръководител Недим Тахиров, началник на отдел „Опазване на околната среда” в Община Разград.

Стана ясно, че по-голямата част от дейностите вече са извършени, проведени са обществени поръчки и са сключени договори за изпълнение. Изградени са предвидените сгради и съоръжения, доставени са апаратура и оборудване. Готови са и площадките за компостиране и сепариране, складовете за компост и за сепарирани отпадъци, площадката за подситова фракция, пречиствателното съоръжение, КПП-то с автомобилна везна, площадката за измиване, трафопоста и административната сграда.

В рамките на проекта са закупени също: трактор, две ремаркета, мини товарач, челен товарач, 6 контейнера с вместимост от 30 куб.м., мотокар, 118 контейнера за разделно събиране на отпадъци с вместимост от 1,1 куб.м., два специализирани автомобила за транспортиране на разделно събраните отпадъци с надстройка с общ обем 16 куб.м.

В отговор на въпрос от присъстващите ръководителят на проекта уточни, че към момента постъпващите годишно в Депото отпадъци от седемте общини са между 45 000 и 51 000 тона, които са битови, зелени, строителни и производствени.

Капацитетът на новите инсталации позволява преработване годишно на 31 000 тона битов отпадък и 6 000 тона зелен отпадък, което означава 50% намаляване на депонираните битови отпадъци.

Заместник-кметът на Разград Добрин Добрев допълни, че до края на проекта са останали няколко заключителни дейности, които се очаква да се завършат до средата на юли т.г., а в края на същия месец документацията да се изпрати към Управляващия орган на финансиращата програма. „На финалната права сме на ключовия за област Разград широкомащабен проект. Да си пожелаем да го приключим успешно и да имаме още много общи инициативи за благото на жителите на областта”,  заяви още Добрин Добрев.

Проектът е на обща стойност 13 563 028,56 лева, от които 7 302 398,36 лева са европейско финансиране, 1 288 658,52 лева е националното финансиране, а 4 971 971,68 лева е финансовият принос от страна на бенефициента и партньорите.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.