Обучиха Разградския Държавен архив да работи с нова е-система по европроект

В Държавен архив – Разград 24-ма служители от 21 фондообразувателя – териториални поделения на държавната администрация и местната власт в област Разград се обучиха за работа със системата за е-архивиране (СЕА) на ценни електронни документи.

Това стана в изпълнение на дейност „Обучение на служители на фондообразуватели на държавните архиви за работа със системата за е-архивиране на ценни електронни документи”, в рамките на проект „Разработка и внедряване на система за е-архивиране”. Той е финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г.

По време на обученията участниците се информираха за основните функции на СЕА и възможността за осигуряване на публичен достъп до съхраняваните в държавните архиви ценни електронни и аудиовизуални документи.

Беше припомнено какво представлява комплектуването на документи, какви справочни документи се създават в резултат от него и как те ще станат част от СЕА.

Обучаващите се узнаха какво представляват импортните файлове за качване на информация в СЕА и метаданните към електронните документи. Научиха как ще става регистрацията, входа и подаването на заявления в системата, като имаха възможност да видят това в тестовата среда.

Обученията завършиха с търсене на дигитални обекти в интегрираната СЕА , дискусии и попълване на анкетни карти.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.