Културни събития ще се проведат в община Кубрат по европроект

Община Кубрат е бенефициент по проект „Единство в многообразието, чрез живите традиционни културни форми” в рамките на Мярка 19.2-05 „Партньорства и насърчаване на селската самобитност, традиции, култура и природа” от стратегията за ВОМР на МИГ Завет - Кубрат. Общата стойност на проекта е 22 889 лева, изцяло безвъзмездна помощ.

Целта е с провеждането на различни културни събития да се опазят и доразвият местните традиции, да се постигне по-добро разбиране за етносите, както и опознаване на културата и бита им в творческа среда. Ще бъдат закупени сценични костюми за школите по народни танци в община Кубрат:  северняшки народни носии за ансамбъл „Меден кладенец” към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1891” град Кубрат и народни носии „Биндаллъ” за танцов състав към Народно читалище „Стефан Караджа - 1928” село Бисерци.

Сред дейностите е организиране и провеждане на международен фолклорен фестивал „Божурите”. Той традиционно се провежда през месец април в местността „Равна гора” край село Божурово, която е естествено находище на див божур. В дните на фестивала се срещат хора от различни страни, които показват най-характерните, самобитни и неповторими черти на своя фолклор. Предвижда се да участват близо 350 души.

Ще бъде представен обичаят „Хъдрелез” - едноименен алиански празник.  Това е театрализирано посрещане на лятото и изпращане на зимата. Празникът се отбелязва всяка година на 6 май, Гергьовден, и е тачен в народния календар на алианите.

Обичаят от Лудогорието е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”: „Хъдрелез – алиански карнавални игри от село Бисерци”, пресъздаден от състав към НЧ „Стефан Караджа - 1928” с. Бисерци.

Времето за изпълнение на всички дейности е до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.