Деца и семейства от община Самуил ще получават комплексни грижи и закрила по европроект

Местната управа започва изпълнението на проект „Бъдеще за децата в община Самуил”. Финансирането е от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. и е в размер на 391 161 лева, изцяло безвъзмездна помощ.

Проектът ще осигури за 350 потребители на интегрираните социално-здравни услуги предпоставки за повишаване на детското благосъстояние чрез комбинация от политики и мерки, насочени към осигуряване на комплексни грижи и закрила на децата, подкрепа на семействата, качествено образование и здравеопазване и достъп до услуги.

Децата и младежите ще получат подкрепа – от полагане на грижи за малки деца до консултиране относно възможности за подобряване на тяхното образование, квалификация, шансове за заетост и други. Предвидени са следните дейности:

  • здравна профилактика и превенция, информираност за здравното обслужване.
  • програми за превенция в най-уязвимите и маргинализирани общности.
  • мерки за повишаване на здравната култура по отношение превенция на болестите при децата.
  • услуги за ранно детско развитие - формиране на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието.
  • предоставяне на патронажна грижа за деца на възраст до 3 години.
  • предоставяне на превантивни и подкрепящи услуги в общността за деца и младежи до завършването на средно образование.
  • интегрирани здравно-социални услуги за деца и младежи до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.
  • подкрепа за младежи до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, ползващи социални услуги за резидентна грижа, както и напускащи системата за закрила на детето.
  • въвеждащи и надграждащи обучения, вкл. и супервизия на персонала.

За извършването на тези дейности ще бъдат привлечени специалисти от различни професионални сфери: здравна, социална, образователна. На трудови договори ще бъдат наети социален работник, медицински сестри, педагог, медиатор, логопед, психолог, рехабилитатор и шофьор. Te ще работят в посока намаляване на негативните последици, повишаване на детското благосъстояние и недопускане на предаването на бедността между поколенията. Семействата ще бъдат стимулирани за по-голяма активност във всички сфери на живота и за подобряване на качеството на връзката дете - родители.

Проектните дейности се очаква да приключат до края ноември 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.