В Лозница ще се изгради автономна фотоволтаична инсталация по европроект

Бенефициентът „Маристо и Ко.” ООД започна да изпълнява проект „Закупуване на оборудване за преработка на земеделски продукти и изграждане на автономна ФЕЦ за собствени нужди”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез  подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Бюджетът на проекта е в размер на 1 181 624.85 лева, от които 590 812.42 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Предвижва се изграждане на автономна фотоволтаична инсталация с мощност 80 kWp, както и закупуване на специфично автоматизирано оборудване за преработка на биологични орехи, лешници, слънчоглед, фъстъци, тикви и царевица.

Очаква се технологичното оборудване да допринесе дейностите да се извършват в оптимални срокове и да се повиши качеството на произвежданата продукция. Така ще се постигнат и по-добри финансови резултати в предприятието.

Проектът ще завърши най-късно през юни 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.