Земеделски производител от Балкански изпълнява европейски проект

„Консулт - Агро” ООД от село Балкански, Разградска област, започна изпълнението на проект „Модернизация на земеделско стопанство чрез инвестиции в техника и оборудване свързани с иновации и опазване на околната среда”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”.

Общата стойност на проекта е в размер на 601 657 лева, от които 300 828.50 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Бенефициентът развива основната си дейност в областта на растениевъдството и отглежда основните култури: пшеница, царевица, слънчоглед и други едногодишни. Той обработва общо над 6 500 декара земеделска земя, която е собствена, наета и арендувана в землищата на селата Благоево и Балкански в община Разград.

Настоящият проект е насочен към модернизиране на машинния парк в стопанството.

Целта е оптимизиране на разходите, повишаване ефективността от дейността, подобряване качеството на произвежданата продукция и улесняване на работния процес.

Проектните дейности включват закупуване на техника и оборудване - тороразпръскваща машина за прецизно торене с приемник и колесар, култиватор, дискова брана, прецизна пръскачка с GPS система, трактор с комплект тесни гуми с джанти за окопаване и три вида GPS навигационни системи.

Очаква се проектът да завърши до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.