Земеделска фирма от село Бели Лом изпълнява европейски проект

От средата на юни т.г. „Семинвест” ООД от село Бели Лом, община Лозница, започна да  изпълнява проект „Закупуване на специализирана земеделска техника, покриваща изискванията на околната среда, цифровизация и дигитализация”. Той е с финансиране  от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”.

Общата стойност на проекта е в размер на 276 554.34 лева, от които 138 277.17 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Фирмата обработва земи в селата Веселина, Гороцвет, Бели лом, Каменар, Студенец и Хума в Разградска област.

За нуждите на стопанството си с настоящия проект бенефициентът ще закупи необходимите му активи - дискова брана, култиватор, дигитализирана сеялка за директна сеитба и прецизна торачка.

В рамките на проекта ще се внедрят и иновативни решения в стопанството, като се приложат методи, свързани с минимални обработки на реколтираните земи, ресурсоспестяващи и възстановяващи практики на консервационно земеделие, чрез прилагане на No-till технология.

Предвижда се проектните дейности да приключат през юни 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.