В Кубратско модернизират осветлението си с евросредства

В средата на септември 2023 г. местната управа подписа договор за изпълнение на проект „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на община Кубрат”. Той се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Бюджетът на проекта е в размер на 765 061.20 лева, изцяло безвезмездна финансова помощ за бенефициента.

Целта е реконструкция и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на седемнадесет населени места за намаляване на енергопотреблението, посредством прилагането на енергийно ефективни мерки за осветеност на уличната мрежа в тях.

Проектът обхваща селата Беловец, Бисерци, Божурово, Горичево, Задруга, Звънарци,  Каменово, Медовене, Мъдрево, Равно, Савин, Севар, Сеслав, Тертер, Точилари, Юпер и град Кубрат.

Включена е подмяна на съществуващи осветителни тела с модерни светодиодни LED 30 W за второстепенни улици със светлинен клас М6 и LED 50 W с клас М5 за събирателен тип улици - републикански пътища, преминаващи през 4 от населените места - гр. Кубрат и селата: Беловец, Каменово и Медовене.  Цялостната подмяна по тази дейност обхваща общо 3 338 осветители.

Сред другите дейности са: внедряване на системи за управление на енергията чрез изграждане на система за мониторинг на енергопотреблението и изграждане на система за автоматизация и управление на енергопотреблението, както и използването на ВЕИ за собствени нужди в с. Бисерци и гр. Кубрат.

Очаква се проектът да приключи през март 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.