В Кубрат с евросредства ще подобряват енергийната ефективност на три общински сгради

В началото на януари местната управа сключи договор за изпълнение на проект „Изграждане на фотоволтаични инсталации за производство и съхранение на електрическа енергия и подобряване на енергийната ефективност, чрез подмяна на дограма на учебни заведения и общинска сграда на територията на Община Кубрат”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., чрез подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.

Общата стойност на проекта е 977 188,74 лева без вкл. ДДС, изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Главната цел на проекта е подобряване на условията за живот, чрез осигуряване на достъп до качествена енергийно ефективна инфраструктура и съвременна среда за образование на новото поколение в общината, повишаване мотивацията и удовлетвореността от образованието на децата и предоставяните общински административни услуги.

Проектните дейности вюключват въвеждане на мерки за енергийна ефективност, чрез изграждане на автономни фотоволтаични инсталации за производство и съхранение на електрическа енергия за подпомагане енерго нуждите на детските учебните заведения и общински сгради, както подмяна на стара дървена дограма с нова високоефективна такава.

Обектите на интервенция се намират на ул. „Eкзарх Йосиф” №6, ул. „Васил Левски” № 24, ул. „Княз Борис I” №1, административната сграда на Община Кубрат, ЦДГ „Щастливо детство” и ЦДГ „Здравец” в гр. Кубрат.

Времето за изпълнение на проекта е 30 месеца, очаква се да завърши през септември 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.