Птицеферма от село Каменово ще се модернизира с европроект

През месец ноември миналата година бе подписан договор за изпълнение на проект „Модернизация и енергийна ефективност на Каменовско пиле ЕООД”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” на МИГ Завет - Кубрат.

Общата стойност на проекта е в размер на 195 536.30 лева, от които 97 768.15 лева са безвъзмездна финансова помощ за предприятието.

Дейността на дружеството е в областта на животновъдството. Фирмата отглежда бройлери за един от най-големите преработватели в страната – „Пилко” ЕООД в гр. Разград.

Целта на настоящия проект е подобряване на енергийната ефективност и технологична модернизация на фермата.

Дейностите предвиждат изграждане на фотоволтаична централа за собствени нужди на стопанството и закупуване на телескопичен товарач за товаро-разтоварна дейност.

С фотоволтаичната централа се очаква да се понижат разходите за електрическа енергия, а с телескопичния товарач ще се намали значително ръчният труд свързан с товаро -разтоварната дейност. Ще се подобри ефективността на почистването, както и на разходите за материали и горива.

Очаква се всички дейности да завършат до края на юни 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.