Разградско училище бе домакин на обучителен уъркшоп по европроект

В периода 2-4 февруари т.г. Основно училище „Иван Сергеевич Тургенев” в областния град домакинства „Образователна работилница „Климатична фреска”. Инициативата се проведе в рамките на проект „Активна зелена Европа”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, с бенефициент Фондация „Екологичен манифест - МанЕко”.

За пръв път подобен образователен уъркшоп се провежда в разградско училище и в него

участваха общо четири отбора – два от ПГХТБ „Мария Кюри” и по един от ПГИ „Робер Шуман” от гр. Разград и от ПГ „Васил Левски” от гр. Исперих.

Събитието откри кметът на Разград Добрин Добрев. Той подчерта, че екологичното образование трябва да е по-широко застъпено в учебните планове, за да знаят децата какво човечеството причинява на природата. Кметът поздрави директора на училището -домакин Милена Орешкова за ангажираността с темата. На участниците пожела, докато се забавляват в уъркшопа, да научат много нови неща и да ги предадат на връстниците си, а и на възрастните, за да може всички да сме по-отговорни в опазването на околната среда.

По време на уъркшопа се раздаваха карти на отборите с различни картинки и информация за климатичните промени, базирана на научни доклади на ООН. Задачата бе да подредят картите в причинно-следствена връзка.

Сред целите на играта бе и подобряване уменията на участниците за работа в екип, способностите им за вземане на решения и възможностите да се прави избор.

Фасилитаторът от фондацията – бенефициент Вихрен Митев сподели, че подобни събития се провеждат от 2018 г., като досега участниците са 1 400 000 от държави на различни континенти. Картите, които се раздават по време на уъркшопа, не са преведени само на 14 езика.

В България участниците досега са били 2 600, а фасилитаторите 110. Сред целите на семинара в ОУ „Ив. С.Тургенев” бе да се подготвят още обучители, които да могат да организират такива образователни събития в гр. Разград.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.