Вагоностроителният завод в Самуил се модернизира с евросредства

Бенефициентът „Тракция” АД изпълнява проект „Технологична модернизация в предприятието” с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Стойността на инвестицията е в размер на 1 360 300 лева, половината от които са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – собствено участие на дружеството.

Дейностите предвиждат извършване на инвестиция в ново производствено оборудване, което да повиши производствения капацитет и цифровизацията на предприятието. Ще се закупят вертикален струг със CNC управление, роботизирана система за заваряване, инверторен импулсен заваръчен токоизточник – 10 броя и ръчна пясъкоструйна камера за бластиране на колооси.

Новото оборудване ще замени морално остарялото и енергоемко, с ниска производителност и технологични възможности, както и ще елиминира част от външните услуги за операции, които завода използва, но за които не разполага с капацитет.

Въвеждането в експлоатация на новите машини ще увеличи капацитета за производство на предприятието на годишна база с 20% . Новите активи ще доведат и до въвеждане на нови ИКТ технологии в производството (всички машини са с цифрово – програмно управление), както и ще допринесе за: повишаване качеството на крайните изделия и прецизността при изработката им, намаляване на количеството технологичен брак и енергията за производствени нужди и автоматизация на производствените дейности.

Продължителността на проекта е 12 месеца и се очаква да завърши през април 2024-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.