Разградски производител подобрява енергийната си ефективност с европроект

„Пилко” ЕООД гр. Разград е водещ производител на пилешко месо в страната. С цел намаляване на разходите за електроенергия за производството и подобряване опазването на околната среда, компанията предвижда да изгради автономна фотоволтаична централа (ФЕЦ) за собствени нужди.

Това ще стане с изпълнението на проект „Изграждане на автономна ФЕЦ за производство на електрическа енергия за собствено потребление с инсталирана мощност 199,75 kWp”. Подкрепата е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”.

Бюджетът на проекта е в размер на 586 740 лева, от които 234 696 лева са безвъзмездна помощ, а останалите 352 044 лева – собствено участие на бенефициента.

Проектните дейности включват изграждане на автономна фотоволтаична централа с мощност 199,75 kWp върху покриви на две от сградите в птицекланичния комплекс и наземно в съседство, и Батерийно стопанство 324,8 kWh. Произведената енергия от инсталацията ще се използва изцяло за собствени нужди, без да отдава енергия в мрежата.

Централата ще се състои от 328 бр. фотоволтаични модула с мощност 550W и 43 модула с мощност 450W, три инвертора с мощност 60kW и един  с мощност 20 kW. Батерийното стопанство се предвижда да бъде интегрирано към електрическата инсталация на предприятието. То ще осигурява възможност за отдаване на предварително акумулирана в батериите електроенергия от 84 kW към консуматорите, в рамките на до 4 часа.

Очаква се проектните дейности да завършат до средата на 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.