АКТИВНА ПОДКРЕПА ЗАЯВЯВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТ ПЛЕВЕН ЗА КОНЦЕПЦИЯТА "ЕДИННО ЗДРАВЕ" НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

В област Плевен приключиха присъствените срещи за обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции с водещ партньор Медицинския университет Стратегия "Единно здраве" за Северозападния регион. Звеното за публични консултации към Областния информационен център организира 7 събития във всяка една от общините, в които са планирани дейности - Плевен, Пордим, Левски, Никопол, Белене, Кнежа и Искър.

Общо 145 участници в срещите по места изслушаха представянето на планираните инвестиции от водещия кандидат, имаха възможност да зададат въпросите си и да изразят подкрепа, опасения и препоръки.

От възможността да споделят мнението си чрез подготвената анкета до момента са се възползвали общо над 1100 души. 652-ма са попълнили онлайн формуляра, останалите са предпочели да отговорят на хартия. Само един глас е получен против реализацията на концепцията, без обаче да са посочени конкретни мотиви. В коментарите са подкрепени всички заложени дейности - от развитието на ветеринарната медицина в областта, грижата за здравето на хората чрез подобряване на оборудването в малките болници и възможността за мобилни и дистанционни здравни консултации до обновяването на зелените площи в Плевен.

Част от респондентите насочват вниманието към необходимостта да се подобри квалификацията на медицинския персонал в малките насалени места, други подчертават значението на ранната диагностика на онкологичните и сърдечносъдовите заболявания и на обучението на медицинския персонал за работа с тези уязвими групи за придобиване на умения за обгрижване и подкрепа.

Участниците в общественото обсъждане изискват концепцията "да се изпълни точно, прозрачно и при спазване на правилата за добро управление, както и спазване на принципите за икономичност, ефективност и ефикасност".

До 26 март 2024 всяко заинтересовано лице или страна, може да се запознае подробно с планираните дейности от презентацията на https://www.eufunds.bg/bg/node/14726,

да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Плевен oic_pleven@abv.bg,

да подкрепи или възрази срещу концепцията, попълвайки анкета онлайн на https://forms.gle/DzJ5AfPoksa9gH1f6.