По европроект младежи от Исперих популяризират зелената енергия

В рамките на проект „Зелена енергия и енергийно ефективни решения в подкрепа на местната общност”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез мярка 21 „Исперих - отворени пространства, привлекателна жизнена среда, съхранено наследство, култура, природа” на МИГ Исперих, е сформирана младежка група, провеждаща тематични обучения по училищата в града.

Целта е повишаване информираността на младите хора относно устойчивото развитие и популяризиране на зелената енергия.

Темите са свързани с опазване на околната среда и адаптиране към климатичните промени.

Практически занятия са проведени в четири учебни заведения досега. В Профилирана гимназия „Васил Левски” обучението бе на тема „Устройство и работа на демонстрационен модел на автономна соларна зарядна станция. Правила за безопасност при провеждане на демонстрации”. Лекцията е свързана с проектната дейност: „Изработване на действащ демонстрационен модел на автономна соларна зарядна станция с мощност от 1 kW”. Станцията, която ще се изработи ще се ползва за зареждане на помощни средства за придвижване от хора с увреждания или електрически тротинетки и велосипеди. Тя ще бъде достъпна за безплатно обществено ползване в града.

Друга дейност по проекта предвижда провеждане на „Дните на зелената енергия” през месец юни т.г. В тях всички младежи, преминали обучение, ще бъдат демонстратори. Това сподели ръководителят на проекта г-жа Емилия Германова. „Проектът ще насърчи прилагането на достъпни практики за екологичен преход към нулеви емисии сред активното население, хората с увреждания и младежите”, допълни тя.

Проектът се изпълнява от Сдружение с нестопанска цел „Електромобили за регионите – Исперих” в партньорство с Община Исперих.

Бюджетът му е в размер на 14 980 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.