Разградски и ученици от три държави обмениха опит в италианско училище

Ученици от Разград и италиански, полски и турски техни връстници представиха свои разработки по темата за околната среда и екологичната култура в рамките на проект „Have a dream, Go Green“ по програма "Еразъм+". Това сподели Айтен Кязимова - ръководител на Разградския образователен център „Къщичката на чудесата“ - „Каанланд”.

Домакин на първата мобилност бе училището „I. C. Elio Vittorini“ от италианския град Месина, водещ партньор по проекта. Партньори са и Основно училище „Çobanlar kale“ от турския град Афионкарахисар и обучителната организация от град Разград.

В рамките на домакинстваните от италианското училище събития, децата от държавите-участници и техните ръководители се включиха в разнообразни дейности, подчинени на глобалната тема „Have a Dream-Go green“. Те разсъждаваха по темата и демонстрираха умения и познания, свързани с екологичната култура, рециклирането, водата, замърсяването на планетата. С кратки презентации децата представиха какви образователни политики предлагат различните държави за опазване живота на планетата и как формират гражданска активност и чувствителност у подрастващите. В края на дискусията всички се обединиха около разбирането, че всеки гражданин и всяка държава, трябва да поддържат постоянна мобилност за екологично чиста планета. Маркираха се най-наболелите проблеми, свързани с водата, която все повече намалява и се предложиха решения как тя да бъде пестена.

В петдневната образователна среща от Разград се включиха шест деца, обучаващи се в групите по английски език и математика в разградския образователен център: Теодор Росенов, Каан Ахмед, Мерт Джеладил, Калоян Пешев, Тансел Фикрет и Алпер Хашимов. Те оставиха много добри впечатления у домакините, на които подариха мартенички и ги запознаха с характерната само за страната ни многолетна традиция. Моментите, предизвикали емоции по време на престоя им в Италия бяха много - залесяване на училищните лехи със зеленчуци, чистене на плажа в пристанищния град Месина, ходене до вулкана Етна, посещение в административната сграда на кметството, катедралата и музея.

От българската страна е участвал и кубратският секретар по превенция д-р Надие Карагьозова, която е споделила свой опит с педагогическите специалисти и децата от останалите държави. Направила е презентация по темата, съдържаща различни дейности, осъществени през годините от доброволците от клуб „Емпатия“ към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 

Следващата мобилност по проекта е през септември в турското училище, а българската организация „Каанланд” ще бъде домакин на срещата през януари догодина.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.