Обществените обсъждания на концепциите за интегрирани инвестиции в Лудогорието приключиха

На 20 март в град Лозница и на 21 март в град Цар Калоян, Областният информационен център (ОИЦ) – Разград проведе обществени обсъждания на преминалата административно съответствие и допустимост концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Около поречието на река Бели Лом”.

В срещите участваха заместник-кметове и секретари на общини, експерти по проекти в местните управи, председатели на общински съвети, общински съветници, представители на читалища и образователни институции, общественици и граждани.

Присъстващите се запознаха с планираните в концепцията инвестиции в трите Лудогорски общини - Разград, Лозница и Цар Калоян. Десет партньори са ангажирани в изпълнението на проектните дейности: водещата Община Разград, Община Лозница, Община Цар Калоян, Регионален исторически музей - Разград, ДКЦ 1 – Разград, Областна администрация – Разград, ПГИ „Робер Шуман”, ПГХТБТ „Мария Кюри”, „Биовет” АД и ОП „Ученическо столово хранене и почивно дело” Разград.

В провелите се дискусии участниците обсъдиха изграждането на дребномащабна инфраструктура за развитие на местни забележителности и атракции в двете общини.

В община Лозница ще бъдат обособени места за отдих около яз. Русалка и микроязовир с. Сейдол, яз. Каменна чешма до гр. Лозница и яз. Бели Лом. Ще се благоустрои района на Дядо Джедовата селищна могила с нова алейна мрежа и паркинг, ще се възстанови съществуващата чешма. Ще се изгради Пътека на здравето около град Лозница, като се направят заслони и ремонтират 3 чешми.

На територията на община Цар Калоян ще бъдат реновирани места за отдих в местност Ореш Баир в общинския център и в местността Кору гьол в с. Езерче. В местността Габъре ще се изгради място за отдих и Екопътека с маршрут от гр. Цар Калоян до с. Езерче и Пътека на здравето около гр. Цар Калоян до Дряновската Могила.

Присъстващите споделиха свои препоръки и допълнения относно представените дейности в концепцията.