Хора в неравностойно положение от община Исперих получават подкрепа по европроект

Започна изпълнението на проект „Шанс за достоен живот на хората в неравностойно положение от община Исперих”, подкрепен от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Общата стойност на проекта е 391 160 лева, изцяло безвъзмездна помощ за бенефициента.

Целта е повишаване качеството на живот, насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на местни групи в неравностойно положение.

Ще бъдат идентифицирани лица от целевата група и разработени индивидуални планове за действие за тяхното активно приобщаване, чрез работа на терен с цел насочването им към мениджърите на случаи и психолога за последващи действия по решаване на конкретни казуси и интеграция на пазара на труда.

В рамките на проекта ще бъдат наети 10 мениджъри на случаи, които ще оказват съдействие на не по-малко от 20 граждани от уязвими групи във връзка с достъпа им до заетост и реализация на пазара на труда.

Предвидено е провеждане на мотивационно обучение на хората от целевата група с фокус насърчаване участието им на пазара на труда и създаване на умения за успешно справяне на работното място и/или адаптиране към работните условия при включването им в заетост.

Ще се проведе обучение по Ключова компетентност 6 „Обществени и граждански компетентности”, което да подпомогне обучените за бъдеща реализация на пазара на труда.

Друга важна част от проекта е организиране на кръгли маси с работодатели и уязвимите групи. Тяхната цел е подкрепа на хората в неравностойно положение с насочване към подходящи за тях свободни работни места, а работодатели от община Исперих - да намерят подходящи работници и да попълнят своите свободни работни места. Дейността предвижда да се работи активно с потенциалните работодатели за преодоляване на дискриминационните нагласи на някои от тях и насърчаването им за включване в заетост на граждани в неравностойно положение.

Времето за изпълнение на проектните дейности е 17 месеца, очаква се те да завършат до есента на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.