ОИЦ - Разград се срещна с педагогически специалисти от областния град

Екипът на Областния информационен център (ОИЦ) – Разград проведе информационна среща с педагози от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици (ПГПЧЕ) „Екзарх Йосиф” - Разград.

Темата на срещата бе „Евровъзможности за ученици и педагогически специалисти”.

Експертите от ОИЦ представиха възможностите за кандидатстване по Програмите на ЕС „Еразъм+”, „Еразъм за млади предприемачи” и „Европейски корпус за солидарност”. Те дават възможности за мобилност на обучаеми и персонал в училищното и професионално образование, въвеждане на иновативни педагогически практики, повишаване квалификацията на педагозите, насърчаване на междукултурното разбирателство, изучаването на чужди езици, младежки дейности, доброволчество, стажове и работни места.

Разяснени бяха възможностите, които предлага платформата eTwinning за провеждане на онлайн дейности по проекти и обмен на добри практики, мрежата EURES на обществените служби по заетост в страните от Европейското икономическо пространство за търсене на работа и предлагане на работни места, възможността 18 годишни млади хора да опознаят Европа с действието DiscoverEU, и инструментите на Europass - документите, които помагат уменията и квалификацията на всеки да бъдат разбираеми в Европа.

В последвалата оживена дискусия бяха зададени много въпроси, свързани с начините за търсене на партньори за бъдещи проекти за мобилност на ученици и учители, и някои детайли при подготовката на проектите. Те намериха своите отговори при допълнителното разясняване на функционалностите, които има онлайн форматът с функция за търсене на Ръководството за програмата „Еразъм+” от официалната  ѝ интернет страница.

Споделен бе и положителен опит от участия на отделни преподаватели в проекти за повишаване на квалификацията и запознаване с добри практики на въведени иновативни методики на преподаване. Заявено бе желание през следващата учебна година езиковота гимназия да участва в проект по Програмата „Еразъм+”.

Всички участници получиха информационни материали на ОИЦ - Разград,  сред които сборника „Програмите 2021-2027”.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.