Местната управа в Кубрат обяви обществена поръчка за близо 1 млн. лева за изграждане на фотоволтаични електроцентрали

В рамките на проект „Изграждане на фотоволтаични инсталации за производство и съхранение на електрическа енергия и подобряване на енергийната ефективност, чрез подмяна на дограма на учебни заведения и общинска сграда на територията на Община Кубрат”, обявиха обществена поръчка за избор на изпълнители за изграждане на три автономни фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ).

Изцяло безвъзмездното финансиране е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 977 188.74 лева без ДДС.

Обособена позиция (ОП) №1 предвижда изграждане на ФЕЦ върху носещите конструкции на покривите на административните сгради на Община Кубрат. Електроцентралата ще бъде съставена от 72 модула, генериращи постоянно напрежение, 3 броя хибридни трифазни инвертори към които са свързани по 2 броя акумулаторни батерии.

В рамките на ОП №2 ще се изгради ФЕЦ върху покрива на ЦДГ „Здравец” в града. Тук ще има 144 фотоволтаични модула, 6 инвертора, към които са свързани по 12 акумулаторни батерии. Като енергоспестяваща мярка се предвижда и смяната на дървената дограма на Детската градина с ПВЦ.

Предмет на ОП №3 е изграждане на ФЕЦ върху покрива на ЦДГ  „Щастливо детство”  с 96 фотоволтаични модула, 4 трифазни инвертора, към които са свързани по 2 акумулаторни батерии.

Изградените ФЕЦ ще бъдат използвани за производство на електрическа енергия само за собствени нужди.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.