ОИЦ - Разград участва в заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион

На 15 май т.г. се проведе онлайн заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР)  на Северен централен регион (СЦР). В него участваха  областни и заместник областни управители, кметове и заместник-кметове, представители на НПО и на Областните информационни центрове (ОИЦ) в СЦР, включително и екипът на ОИЦ - Разград.

В рамките на дневния ред членовете на Регионалния съвет за развитие избраха за свой председател кметът на община Габрово - Таня Христова.

Заседанието продължи с обсъждане на резултатите от извършената оценка за административно съответствие и допустимост (АСД) на подадените Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) в Северен централен регион и на резултатите от приоритизацията им от страна на Звеното за подбор. Представени бяха резултатите от проведените публични консултации и получената обществена подкрепа за тях, в които екипът на Областния информационен център – Разград взе участие като част от експертния състав на звената за медиация и за публични консултации.

Прие се Информационна стратегия за запознаване на общността с интегрирания териториален подход (ИТП)  за програмен период 2021-2027 г. Обсъдена и приета бе Обща програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към Интегрираната териториална стратегия за развитие (ИТСР) на СЦР. Документът включва комбинации от проекти - концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които да имат комплексен принос за развитието на съответните общини и области в страната.

От представената информация стана ясно, че по процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции” в Северен централен регион са подадени 25 концепции. Отговарящи на критериите за административно съответствие и допустимост са 20, в това число 18 комбинирани, които подлежат на приоритизация от РСР на СЦР, и 2 некомбинирани концепции, които ще се финансират само със средства по Програма „Околна среда” 2021-2027 г.

Община Разград, като водещ кандидат, разработи и подаде комбинирана Концепция „Около поречието на река Бели Лом”. Партньорите в нея са 10, сред които: Общините Лозница и Цар Калоян, Областна администрация Разград и културни институти, учебни заведения, частни и общински фирми и предприятия. Концепцията предвижда редица проекти, които ще допринесат за икономическото и социално развитие на региона.

Вторият етап на оценка включваше приоритизацията на 18-те допуснати комбинирани КИТИ от страна на Звеното за предварителен подбор и от широкия състав на Регионалния съвет за развитие по определени критерии. Концепцията „Около поречието на река Бели Лом” получи сумарен резултат 78,37 точки и е класирана на седмо място, което на този етап ù осигурява финансиране.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.