Тринадесета велообиколка на обновени с евросредства обекти се проведе в Разград

Областният информационен център (ОИЦ) и Община Разград проведоха за 13-ти пореден път Колоездачна обиколка на обновени с евросредства обекти. Събитието е част от кампанията „Дни на Европа в Разград”, показваща приноса на европейските фондове за развитието на града и Лудогорието, и традиционно се провежда на 9 май. Тази година, поради неподходящите метеорологични условия обиколката бе отложена за 31 май.

Стартът даде заместник-кмета на община Разград Зорница Евгениева, която е и ръководител на проект „Областен информационен център в град Разград - ефективно за фондовете на Европейския съюз”, финансиран от Програма „Техническа помощ” 2021-2027 г.

В традиционната обиколка на обекти в Разград, изградени или обновени с евросредства, се включиха 155 деца, младежи, жители и гости на града на възраст от 3 до 63 години.

Тя се осъществи в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка”, Аматьорски отбор „Раздвижи се”, организирани отбори от училищата и Филиал - Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“, Професионален футболен клуб „Лудогорец 1945”, Дигитално общество Разград  и Баскетболен клуб „Вълци Разград”.

Колоната от облечени във фланелки с логото на ОИЦ – Разград велосипедисти,  водена от бившия национален състезател, шампион и рекордьор по колоездене на писта Ахмед Ахмедов, понастоящем учител по физкултура и спорт, пое по обновените алеи в градския парк, премина покрай обновената с европроект пешеходна централна част на града, новите корпуси на „Биовет” АД – бенефициент на евросредства и продължи до Археологическия резерват „Абритус”, реновиран по ОП „Регионално развитие”, и се върна обратно в градския парк.

След финала на колоездачната обиколка всички участваха в томбола с над 50 награди, като главните призове бяха 3 маркови велосипеда българско производство.

Преди тегленето ù подаръци от ОИЦ – Разград по традиция получиха: най-малкият участник - 3-годишната Амайа Петрова, която се вози с майка си, както и най-опитният – Емилиян Георгиев, на 63 години.

В томболата бяха раздадени различни велоаксесоари, а с награди се включиха и партньорите от велоклуб „Пегас” и ПФК „Лудогорец 1945”. Те бяха връчени от заместник-кмета Зорница Евгениева, заместник-областния управител Надя Йорданова, управителят на ОИЦ - Разград Юлиян Данаилов и председателят на велоклуб „Пегас“ Пенко Илиев.

Най - чакани бяха трите големи награди, които връчи кмета на Община Разград Добрин Добрев. Велосипедите спечелиха учениците Александър Георгиев от Основни училище „Васил Левски”, Керем Кадир от Основно училище „Никола Икономов”, и служителят в Здравната каса Александър Даскалов.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.