Децата на Разград рисуваха Европа на своя празник

На Международния ден на детето – 1 юни, близо 160 малки художници от Лудогорието се включиха в организирания от Областния информационен център (ОИЦ) и Община Разград конкурс за рисунка на асфалт на тема „Децата на Разград рисуват Европа”. Проявата е част от инициативата „Дни на Европа”, която показва приноса на европейските средства за развитието на Лудогорието.

В конкурса взеха участие възпитаници на Центъра за ученическо техническо и научно творчество, Центъра за работа с деца, Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Студио „Вдъхновение”, Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс” и извънкласни форми за рисуване към учебните заведения, както и записали се индивидуално участници.

Събитието се състоя на обновените алеи в градския парк. С пожелания към малчуганите на техния празник конкурса откри заместник-кмета на Разград Зорница Евгениева и ръководител на проекта, по който функционира ОИЦ - Разград.

Според регламента участниците бяха разделени в три възрастови групи – до 7 години, 1 – 4 клас и 5 – 8 клас. Те разполагаха с 30 минути да нарисуват творбите си. Преди да започнат работа малките художници получиха цветни тебешири и фланелка или шапка с логото на организаторите от ОИЦ.

Балони, слънца, сърца, небе, многоцветни дъги, хванати за ръце деца, знамена на България и Европа – това са вижданията на младите художници за Европейския съюз и мястото на България в нея. Компетентно тричленно жури с председател учителят по изобразително изкуство Стоян Михайлов, и членове: Малвина Петкова и Анета Иванова, оцени творбите. Във всяка от възрастовите групи бяха излъчени шестима призьори за първа, втора и трета награда, както и по три поощрителни награди. Наградите – пособия за рисуване връчиха кметът на Разград Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева.

Отличените в отделните възрастови групи са:

До 7 години: Антония, Калоян, Джейлян, Езги, Еляй и Пламена.

1 – 4 клас: Мария, Йоана, Илису, Михаела, Есин и Виктор.

5 – 8 клас: Магнолия, Андреа, Аляра, Румяна, Ивайла и Маргарита.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.