Надграждат училищната СТЕМ среда в Лудогорието с евросредства

STEM (Science, Technology, Engineering и Mathematics - Наука, технологии, инженерство и математика) е метод на обучение, при който предметите се преподават в тяхната симбиоза, а не изолирано. STEM обучението набляга на преодоляването на разликата в знанията между учители и ученици, като поставя децата в ролята на активни обучаващи се, а не пасивни слушатели.

На територията на Разградска област методът се въвежда от няколко години, като първите проекти бяха с финансиране от Програма „Еразъм +” на ЕС. Така педагогически и непедагогически персонал, вкл. ръководен, от училища и образователни центрове в общините Разград, Кубрат и Лозница имаха възможност да обменят опит, да повишат квалификацията си и да обменят опит и практики онлайн и на място с колеги от включени в програмата страни, заедно със своите ученици. Такива проекти са в изпълнение и понастоящем.

С изпълнението на Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда” и предприетите действия за осигуряване на по-широк достъп до специализирана технологична среда, включително до съвременни ИКТ технологии, „STEM училищата” в Лудогорието се увеличиха.

Към момента по процедура BG-RRP-1.015 „Училищна STEM среда” на Националния план за възстановяване и устойчивост, са сключени договори и се изпълняват 6 проекта на обща стойност 877 716 лева, изцяло безвъзмездна помощ. Продължителността на проектите е между 24 и 36 месеца.

С изпълнението им във всяко от училищата – две в гр. Разград, две в гр. Лозница и с. Сейдол, и две в община Кубрат – селата Севар и Юпер, ще бъдат изградени и/или оборудвани лаборатории и класни стаи с достъп до високи технологии. Капацитетът на новите класни стаи е за общо 122 ученика

Новата среда включва обновяване, модернизиране и създаване на ново пространство, което позволява качествено образование – лабораторен комплекс и среда за проектна и предприемаческа компетентност и работа в екип извън класическата система на класната стая.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.