По европроект в Исперих изградиха соларна зарядна станция

В лудогорския град се изпълнява проект „Зелена енергия и енергийно ефективни решения в подкрепа на местната общност” с финасиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез мярка 21 „Исперих - отворени пространства, привлекателна жизнена среда, съхранено наследство, култура, природа” на МИГ Исперих.

Бенефициент на средствата по проекта е Сдружение „Електромобили за регионите - Исперих”, а негов партньор е местната управа в града.

Една от проектните дейности е изграждане на соларна станция за зареждане на електрически инвалидни колички, скутери, тротинетки и велосипеди. Тя вече е пусната в експлоатация, намира се в квартал „Васил Априлов” и бе официално открита от кмета на община Исперих Белгин Шукри.

Събитието бе съпътствано с поздравления от детски формации, демонстрационно състезание за майсторско управление на електрически скутери и тротинетки, както и тест драйв на електрически автомобили в градска среда.

Фотоволтаичната станция е единствената в страната засега и е достъпна за безплатно обществено ползване от хора със затруднения в придвижването, ползващи електрически колички. При производството на електроенергия станцията не отделя вредни емисии.

Участници в дейностите по проекта са Сдружение „Нов полет” от село Малък Поровец, ученици от Профилираната гимназия „Васил Левски” в Исперих и доброволци от сдружението – бенефициент.

Проектната цел е да се насърчи включването на младите хора от общината в дейности за опазване на околната среда, повишаване на ресурсната ефективност и смекчаване на последиците от изменението на климата.

Досега в рамките на проекта са проведени 15 лектории с повече от 250 участници, в които ученици от по-горните класове са представили по достъпен начин тематиката за зеления преход, устойчивото развитие и адаптацията към климатичните промени на по-малките ученици.

В дните преди официалното откриване на соларната станция са проведени  „Демонстрационни дни на зелената енергия” с участието на доброволци и ученици от ПГ „Васил Левски”, като са раздавани листовки с инструкции за нейните ползватели.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.