Местната управа проведе начална пресконференция по европроект в Исперих

Проведе се пресконференция и откриване на строителна площадка в рамките на проект „Създаване на съвременна образователна среда чрез модернизация на ОУ „Васил Априлов”, гр.Исперих”. Той се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Символичното начало на изпълнението на проекта даде кметът Белгин Шукри в присъствието на председателя на Общинския съвет, заместник-кметовете на общината, директора на образователната институция, учители и възпитаници на училището, представители на фирмата изпълнител, експерти и служители от местната управа.

Стойността на проекта е в размер на 3 499 493.26 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента - Община Исперих.

Училището разполага с две сгради - стара и нова. В момента се използва само новата сграда, която е на четири етажа, с 42 класни стаи.

Проектните дейности включват подобряване на материалната база и енергоефективните характеристики и на двете сгради.

Планираните дейности в новата сграда са за топлоизолация на покрива, подобряване на системата за отопление, модернизация на системата на осветление, изграждане на фотоволтаична инсталация, изграждане на асансьор, ремонт на подовата настилка в двата физкултурни салона, подмяна на вратите на класните стаи, обзавеждане с учителски бюра, столове и бели дъски.

За старата сграда се предвижда подмяна на дограма, топлоизолиране на покрив и външните стени, модернизация на системите за отопление и осветление, оформяне на пространства за STEM център на втория етаж. Пространствата ще бъдат обособени като „Център по природни науки, изследвания и иновации”, „Център за технологии в креативните науки” и „Класна стая за креативни дигитални създатели”.

Очаква се проектът да приключи до края на май 2026-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.