В Кубрат се проведе информационна среща по европроект

В рамките на проект „И аз мога” с финансиране от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г., в общинския център се проведе информационна среща. Бенефициент на евросредствата е Агробизнес център – Кубрат, а партньор - „Социално предприемачество” ЕООД. 

Срещата откри председателят на Управителния съвет на Агробизнес центъра Юзджан Алиев.В нея участваха представители на общинската администрация, социалните служби, Дирекция „Бюро по труда”, кметове на населени места и сдружения на хора с увреждания.

Основните цели и параметрите на проекта представи експертът по проекта Галина Иванова.

Стана ясно, че бюджетът му е в размер на 368 457,39 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ.

Целта на проекта е да се подпомогнат 40 граждани с трайни увреждания чрез повишаване на тяхната квалификация и те да се подготвят за успешна реализация на трудовия пазар, като наети служители или предприемачи.

Дейностите включват: осигуряване на индивидуална подкрепа за придобиване на квалификация и умения, включително меки умения за започване на работа, осигуряване на достъп до качествени и съобразени с индивидуалните потребности здравно-социални услуги, провеждане на обучения за дигитална компетентност, както и по професиите „Работник в озеленяването” и „Озеленяване и цветарство”.

За успешното изпълнение на проекта ще бъдат наети петима консултанти за трудово посредничество и професионално ориентиране, осем експерти - мениджъри на случаи, един психолог, един приложен специалист - кариерен консултант за хора в неравностойно положение.

С осъществяването на проекта се очаква преодоляване на проблеми като социално изключване, влошен здравен статус, десоциализация, изключване от трудовия процес, липса на професионални умения и знания, демотивация и недоверие от страна на работодателите към членовете на целевата група.

Проектът ще се изпълнява в продължение на 15 месеца, очаква се да завърши до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.