Местната управа разкри две нови социални услуги в Разград по европроект

Това става възможно с проект „Насърчаване на социалното приобщаване чрез доизграждане на социалната инфраструктура в община Разград за предоставяне на резидентни и съпътстващи услуги в общността за деца и младежи”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020 г.

Новите услуги са „Преходно жилище” и „Наблюдавано жилище”. В „Преходно жилище” са предвидени: резидентна грижа, застъпничество, посредничество, информиране и консултиране на 8 подрастващи на възраст от 15 до 18 години. В зависимост от индивидуалните потребности за тях ще бъде осигурена двадесет и четири часова грижа за ежедневните им нужди и осигуряване на подкрепа за водене на самостоятелен начин на живот.

Дейностите ще се извършват от специалисти – ръководител, социален работник, трудотерапевт и сътрудник социални дейности.

„Преходно жилище” се намира в част от сградата на ЦПЛР ЦУТНТ. На първия етаж са обособени четири спални помещения със самостоятелен хигиенен възел за всяко от тях, едната стая, заедно със санитарното помещение е приспособена за ползване от хора с увреждания. На втория етаж са обособени кухня с всекидневна, стая за персонала и санитарно помещение.

Потребителите за него ще бъдат насочени от Дирекция „Социално подпомагане”.

В „Наблюдавано жилище” са предвидени: резидентна грижа, застъпничество и посредничество, информиране и консултиране, и обучение за придобиване на умения.  В социалната услуга ще се организира ежедневието на 4 души на възраст от 18 до 25 години, в зависимост от индивидуалните потребности за оказване на помощ и подкрепа в прехода към самостоятелен начин на живот на младежи, напускащи специализирани институции за деца лишени от родителска грижа, както и младежи от 18 до 25 години в риск от общността, останали без подкрепа от семействата си.

Потребителите ще получават подкрепа за придобиване на знания и развиване/надграждане на умения и готовност за самостоятелен живот по отношение на практически умения за самостоятелен живот (грижа за собственото здраве, пазаруване, планиране на меню, приготвяне на храна, лична и битова хигиена, умения за грижа за собствената безопасност и др.), социални и комуникативни умения, бюджетиране и др.

Дейностите ще се извършват от специалисти – ръководител и социален работник.

Наблюдаваното жилище се намира в жилищен комплекс „Орел” в града. В него вече живеят двама потребители.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.