Кубратската фирма „Гораинвест” АД изпълнява поредния европейски проект

През месец юни т.г. предприятието подписа договор за изпълнение на проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”, финаниран от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Основната му дейност е производство на сърцевинни панели, детайли за мебелната индустрия и заготовки за моливи. Фирмата разполага с две производствени площадки в градовете Русе и Кубрат.

Проектът ще се изпълнява в завода в град Кубрат с общ бюджет 1 503 504 лева, от които 749 947.79 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите 753 556.21 лева - собствено финансиране.

Основната проектна цел е да ускори прехода към кръгова икономика чрез въвеждане на кръгови модели за използване на ресурсите и внедряване на неутрални по отношение на климата методи и технологии за производство и потребление на продуктите в предприятието.

Дейностите предвиждат закупуване и въвеждане в експлоатация на Линия за клинозъбно съединяване на дървесина и Слепваща преса.

Очаква се проекта да приключи през декември 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.