С европроект разградска фирма обновява производствената си база

Разградското дружество „Ем Пак” ООД е с основна дейност „формуване и обработка на плоско стъкло”. Производствената му база се намира в гр. Разград.

Обект на интервенция по проекта е основната производствена сграда на дружеството, построена през 1971 година, с разгъната площ 1437 кв.м. Нейното състояние не покрива съвременните и нормативните изисквания за енергийна ефективност на производствени сгради. За нуждите на проекта е извършено енергийно обследване, което е доказало потребността от прилагане на следните мерки: топлинно изолиране на външните стени, подмяна на врати и прозорци, топлинно изолиране на покрива, монтиране на две  индивидуални термопомени системи „въздух-въздух” за осигуряване микроклимата в сградата.

С изпълнението на мерките ще се постигне спестяване на първична възобновяема енергия от 74,45% на годишна база и редуциране на емисиите CO² със 127,13 t, при спазване на „принципа за ненанасяне на значителни вреди”.

Проект „Енергийно обновяване на производствена сграда на „Ем Пак” ООД, гр. Разград” е с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост. Общата му стойност е 464 202 лева, безвъзмездната помощ е 298 351 лева, а собственото участие на бенефициента е 165 850 лева.

Проектните дейности следва приключат до средата на 2026-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.