Обновяват общинската административна сграда с европроект

„За по-отговорна и зелена Общинска администрация чрез внедряване на енергийноефективни мерки в административната сграда на Община Разград” е проект на местната управа, с изпълнението на който бенефициентът ще намали разхода за енергия за отопление на сградата.

Инвестицията предвижда дейности, които ще доведат до повишаване на енергийната ефективност и увеличаване използването на енергия от възобновяеми източници в енергийното потребление на административната сграда на местната управа. Те включват внедряване на енергоспестяващи мерки от изготвеното обследване за енергийна ефективност и изразяващи се в топлинно изолиране на външни стени, на покрив и на под, подмяна на стара дограма със система от PVC профил и стъклопакет, подмяна на котелната инсталация и надграждане на водородната система, инсталиране на покривна фотоволтаична електрическа централа и др. Чрез тях се очаква да се подобрят енергийните характеристики на общинската сграда и да се осигури нейната по-рентабилна експлоатация и устойчиво управление.

Намаляването на емисиите на парникови газове ще повлияе на подобряването на микроклимата, което от своя страна ще има ефект върху предоставянето на по-качествени услуги на гражданите и по-добра работна среда на служителите. След инвестицията административната сграда ще попада в клас на енергопотребление «А», съгласно техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради, а очакваното спестено количество енергия ще е в размер на 55,56% от разхода за енергия за отопление на сградата.

Проектът е подкрепен от Националния план за възстановяване и устойчивост, като общата му стойност е 4 114 562 лева, от които безвъзмездната помощ е 3 993 182 лева, а собственото участие на бенефициента е 121 380 лева.

Проектните дейности следва приключат до средата на 2026-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.