Вагоноремонтният завод в Самуил ще изпълнява европроект за преход към кръгова икономика

„Тракция” АД подписа договор за осъществяване на проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика” с подкрепа от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Общата стойност на инвестицията е 1 327 300 лева, от които половината са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – собсвено участие на бенефициента.

Проектът предвижда въвеждане в работния процес на предприятието на кръгов модел в направление „Намаляване образуването на отпадъци”.

Предвижда се придобиването на CNC машина за лазерно рязане. С помощта на новото оборудване се очаква количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт да намалее с минимум 10%, а броя на разкроените детайли от един лист материал да се увеличи вследствие прецизния разкрой. Новата машина ще направи възможно обработването едновременно на материали с различна дебелина и предназначение, и ще разшири общия производствен капацитет на предприятието с не по-малко от 5%.

Времето за завършване на проектните дейности е до средата на декември 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.