Още четири жилищни сгради от Лудогорието са одобрени за саниране с европейски средства

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува списък с одобрените проекти за саниране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II” от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Общо одобрените многофамилни жилищни сгради са 282, намиращи се в 65 общински и районни администрации в страната. Сред тях са и четири блока от Разградска област. Три от тях се намират в областния град - на улица „Княз Борис” №57 и №61, на ул. „Стефан Караджа” №6, а четвъртият е в гр. Исперих, в ж.к „Васил Априлов” бл.2, вх.Д.

Общата стойност na подкрепата възлиза на 1 621 832 лева, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 297 466 лева, а останалата част е собствено участие на бенефициентите.

Основната цел на процедурата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление „В” на многофамилните жилищни сгради, намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове, постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност, чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

По нея възможност за кандидатстване имаха всички собственици на многофамилни жилищни сгради на територията на цялата страна, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 80 % от стойността на допустимите разходи по проекта, а останалите 20% са  самоучастие на сдружението на собствениците.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.