Община Кубрат развива местните традиции с евросредства

На свое заседание Общинският съвет в Кубрат взе решение за издаване на Записи на Заповед в полза на ДФ „Земеделие”, обезпечаващи авансови плащания по два договора за безвъзмездна финансова помощ. Те са подкрепени от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. проекти чрез Стратегията за ВОМР на МИГ Завет – Кубрат.

В рамките на проект „Благоустрояване, озеленяване на обществен селищен парк в гр. Кубрат и обновяване на съществуваща в имота детска площадка” ще бъде извършено функционално зониране на парка, ще се изгради единна алейна мрежа с главни и второстепенни алеи и ще се обособят кътове за различни групи посетители.

По проект „Единство в многообразието, чрез живите традиционни културни форми” ще бъдат закупени сценични костюми за школите по народни танци в община Кубрат, северняшки народни носии за ансамбъл „Меден кладенец” към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1891” гр. Кубрат, както и народни носии „Биндаллъ” за танцов състав към НЧ „Стефан Караджа – 1928” с. Бисерци.

С проектите ще бъде подобрена физическата среда, привлекателността на града и качеството на живот и комфорт на обитаване, а чрез провеждането на различните културни събития ще се опазят и доразвият местните традиции, ще се постигне по-добро разбиране за етносите, както и опознаване на културата и бита им в творческа среда.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.