Разградски гимназисти стажуваха в Португалия по европроект

Тринадесет ученици и двама педагози от Професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри” от областния град се обучаваха в град Коимбра, Португалия.

Това стана в рамките на проект за мобилност по Програма „ЕРАЗЪМ +” на ЕС.

Продължилият общо три седмици стаж е бил изпъстрен с много разнообразни занимания. Осъществени са посещения в редица фирми за производство на плодови сокове, за добив и преработка на глина, за получаване и тестване на иновативни строителни материали, за производство на вино и виноматериали по стара португалска традиция в глинени съдове и др.

Гостите са запознати с нови и интересни технологии – съвременни и роботизирани машини, които се прилагат в биотехнологиите.

Една седмица от визитата е посветена на работа в лабораториите на „Escola Tecnológica e Profesional DE SICO” в град Пенела. Там разградските ученици демонстрират своите знания и умения в областта на химията и ги надграждат с нови. Определят твърдостта на водата през получаване на аспирин, кисело мляко и сапун, до извличане на масло чрез екстракция, алкохолна дестилация на вино и др.

Периодът на обучението е съпроводен с много емоции и впечатления, организирана е и екскурзия до столицата Лисабон. Гостите се докосват до дивната красота на природата там, запазените от времето на Римската епоха стари сгради и църкви, както и енергията от кипящия съвременен живот, изпълващ столичния град.

Накрая всички участници получават сертификат EUROPASS, а Разградската гимназия - признание от фирма „MONDEGO” за най-безупречна мобилна група.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.