В Кубрат удължиха времето за изпълнение на проекта за грижа в дома

През месец юни т.г. местната управа подписа допълнително споразумение към проект „Грижа в дома в Община Кубрат”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Така проектните дейности се удължават до 1 януари 2025 г.

Проектът се изпълнява от 1 декември 2022 г. Досега по него е осигурен достъп до почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране в съответствие с потребностите на възрастни хора с ограничения или в невъзможност за самообслужване, а така също и на хора с увреждания и техните семейства - общо 235 потребители.

На 227 от тях са създадени условия за подкрепа за ефективно упражняване правото им на независим живот и социално включване, при зачитане на правата им и съобразяване с техните възможности и специфични потребности.

Дванадесет специалисти по социални дейности са обучени за формиране на системна представа за социалната услуга „грижа в дома”, както и по отношение на критериите за качество на изпълняваните дейности по проекта.

Към настоящия момент 182 потребители продължават да ползват мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете, в т.ч. и психологическа подкрепа.

Проектните дейности се осъществяват на територията на цялата община.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.